IT & TelecomIT & Telecom

Datacenters zijn misschien wel het hart van onze huidige samenleving, informatie en communicatie verloopt bijna allemaal via apparatuur welke opgesteld staat in dergelijke ruimtes. Continuiteit is waar het allemaal om gaat, noodstroomvoorzieningen, gas blusinstallaties en natuurlijk redundante koeling.
Wooning Airconditioning is gespecialiseerd in het installeren van koelinstallaties in datacenters en telecomruimtes. Niet alleen in het plaatsen van de apparatuur, maar ook het aanpassen van de verhoogde computervloer en het monteren en leveren van uitblaas en aanzuig luchtkanalen.

Free Cooling

Datacenters zijn grote energie verbruikers, apparatuur in de ruimtes verbruiken veel elektriciteit welke voor een belangrijk deel weer omgezet wordt in warmte. Om een stabiel klimaat te creëren  moet deze warmte weer worden afgevoerd en de luchtvochtigheid op peil worden gebracht.

De huidige computerkoelers gebruiken aanzienlijk minder energie dan in het verleden. Door gebruik te maken van zogenaamde Free Cooling wordt de buitentemperatuur gebruikt om de ruimte te koelen, dit kan op verschillende manieren. 

Wanneer in een ruimte apparatuur opgesteld staat welke minder gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid (bv. telecomruimtes), kan er gekozen worden om de (koudere) buitenlucht direct bij te mengen met de circulatie luchtstroom van de koelunit. De uitblaastemperatuur blijft op deze manier constant.

In veel gevallen speelt de luchtvochtigheid wel een belangrijke rol, hier kan gekozen worden voor een oplossing met dry-coolers. Via een gesloten water-glycol circuit wordt door middel van een dry-cooler de buitentemperatuur afgegeven aan het water, dit water geeft via de bestaande verdamper de energie weer af aan de luchtstroom van de koelunit. De luchtvochtigheid wordt met deze methode niet beïnvloed.

Aangezien het grootste deel van het jaar de buitentemperatuur lager ligt dan de gewenste ruimtetemperatuur, kan er met deze techniek een aanzienlijke hoeveelheid energie worden bespaard.